Tinnitus Therapie: ervaringen van cliënten

 De Tinnitus Adem Therapie, een ‘life changing’ ervaring.

Februari 2017. Ik was moe, gespannen en mijn rechteroor suisde. Een oorsuis met een hoge toon die  maar niet verdween. Ik werk als zelfstandig professional en was druk op zoek naar een volgende opdracht. Tegelijk betrapte ik mezelf erop dat ik regelmatig dacht ‘ik wil even niets aan mijn hoofd hebben’. Eigenlijk had ik ontspanning nodig.

Dus trakteerde ik mezelf op een sportmassage. En dat werd een bijzondere ervaring. Want tijdens de massage kwam mijn oorsuizen ter sprake. Waarop Cees, de sportmasseur zegt ‘Ik ken een vrouw die gespecialiseerd is in het behandelen van oorsuizen. En er is een boek geschreven met oefeningen om het oorsuizen te verminderen’.

Ik maakte een afspraak met Henriëtte Bakker, de ‘oorsuis’ coach, en startte met de ontspannings- en ademhalingsoefeningen uit het boek. Langzaam maar zeker begon er iets te veranderen. Mijn lichaam begon zich te ontspannen. Het werd warmer en mijn nachtrust verbeterde aanzienlijk. Daardoor voelde ik  me steeds beter in mijn vel zitten. Enthousiast geworden door deze ontwikkeling besloot ik nog intensiever te gaan oefenen. Ik oefende twee uur per dag, zeven dagen per week.

Inmiddels is het begin april en de grote ommekeer is dat ik weer ben gaan voelen hoe mijn lichaam eraan toe is. Voorheen was ik me er gewoon niet meer van bewust dat ik de spieren in mijn gezicht en nek aanspande wanneer ik achter een beeldscherm zat te werken. En dat was waar de verandering inzette. Want wanneer ik weer eens een dag met mijn hoofd aan een laptop vastgeplakt zit of teveel aan het nadenken ben en dus ‘teveel in mijn hoofd bezig ben’, weet ik nu hoe ik daar snel verandering in kan brengen. Ik voel me ongelooflijk energiek en het oorsuizen is aan het afnemen. Letterlijk en figuurlijk sta ik nu veel krachtiger in mijn schoenen.

De enthousiaste en professionele begeleiding van Henriëtte is voor mij een extra motivatie. Zij stemt de oefeningen af op mijn behoefte, vertelt over haar eigen ervaring met oorsuizen en deelt haar enorme kennis. De oefeningen ben ik nu aan het integreren in mijn dagelijkse bezigheden. En ondertussen geniet ik ervan dat ik veel beter in staat ben om dingen los te laten en dat ik veel  bewuster met mijn energie omga. Voor mij een echte ‘life changing’ ervaring!

Martine uit Amsterdam

 

 

cliënt C.V. (deelnemer aan de intensieve groepslessen) 

Een jaar lang heb ik last gehad van tinnitus. Ik kon daar niet mee leven en zocht daarom naar een geschikte behandeling. Allereerst bezocht  ik – 2 x per week- een natuurgeneeskundige in Duitsland. Die werkte vooral met homeopatische middelen en acupunctuur. Deze behandeling leverde uiteindelijk niets op. Wel werd de tinnitus op een gegeven moment minder luid, maar later kwam deze weer in volle sterkte terug.

Gelukkig heb ik meer succes gehad met mijn volgende keuzes. Omdat ik inmiddels steeds meer pijn had gekregen in mijn schouders, hoofd en nek, (en daarbij ook een verband veronderstelde met de tinnitus) ging ik naar een osteopaat. Via  haar kwam ik bij de website van de Tinnitus-Ademtherapie. Het verhaal over tinnitus, stress en de wisselwerking daartussen vond ik zeer herkenbaar. Ik bestelde het boek en begon met oefenen. Ter ondersteuning had ik nog 2 individuele sessies bij Henriëtte. Na 2 tot 3 maanden dagelijks oefenen – vooral de oefeningen uit de eerste 3 hoofdstukken – bleef de tinnitus plotseling weg. Inmiddels volg ik nog de TAT-cursus, ga ik 1 x in de 4 à 5 weken naar de osteopaat en naar een acupuncturist.  Ik ben nog steeds tinnitus-vrij!  Ik hoop door de oefeningen mijn lichaam verder te kunnen “ontstressen” en langzaamaan merk ik hierin ook een vooruitgang. Ik kan beter voelen in mijn lijf, en dat heeft een positief effect op mijn ademhaling  en mijn lichaamshouding

 M.d. H.  (deelnemer aan de intensieve groepslessen) 
Iedere winter is moeilijk voor mij, deze winter 2016, wilde ik er zonniger doorheen komen en dat lukt tot nu toe goed met om de week een TAT bijeenkomst, wat een avond lang oefenen is.
In je lichaam komen en je lichaam vanbinnen uit voelen.
De oefeningen zijn simpel, ik doe thuis dagelijks 15 min. TAT.
Ik heb een buddy uit de groep waarmee ik dagelijks uitwissel of we
hebben geoefend. Het resultaat is een stok achter de deur en dat ik echt dagelijks oefen.
DOOR DE OEFENINGEN KAN IK SPANNINGEN VAN DE DAG KWIJTRAKEN EN MEZELF
VERKWIKKEN.
Ik ben vrolijker en actiever. Ik raad de cursus voor iedereen aan die een druk leven heeft, of last
van stress heeft. Het geeft je de mogelijkheid te ontspannen en te verkwikken.
cliënt R.O. 
Ik ben jou (en mijn man die jou op het internet heeft gevonden) ENORM dankbaar voor de aangeboden hulp en oefeningen na mijn eerste Noodkreet uit Spanje in januari 2016.
Eind november ‘vier’ ik 1 jaar tinnitus maar kom steeds meer tot de overtuiging dat deze tinnitus verder gaat afnemen en misschien wel zal verdwijnen op dit ingeslagen TAT pad.
Het zit ‘m in de 120% loslaten en gaan voor de 80-90%, hoe moeilijk ook maar het werkt!

cliënt G.P.
In mei 2016 ben ik terecht gekomen bij Henriëtte Bakker. Aanleiding hiertoe was een toename van mijn tinnitus geluiden na een vliegreis uit New York. Hevig brommen, piepen en suizen in beide oren wat gepaard ging met plotselinge doofheid. Aan de hand van het boek wat Henriëtte mij aanreikte en de oefeningen die zij mij (op maat) aanleerde ben ik aan de slag gegaan. Ik ervoer al na 3 maanden verbetering. Ik heb de oefeningen geïntegreerd in mijn dagelijks programma. Ik ben enorm tevreden over de TAT. Henriëtte was voor mij een professionele en empatische coach met een luisterend oor. Ze reageerde gelijk op mails als ik dipdagen had en ik voelde mij gesteund door haar bemoedigende benadering. Ik kan het iedereen aanraden die ook worstelt met dit akelige probleem.

 cliënt W.S.
De TAT therapie werkt bij mij goed. Elke dag doe ik met plezier de oefeningen en merk dan hoeveel spanning er in mijn lichaam zit en hoeveel pijnpunten. De overgevoeligheid voor geluiden, ik kon mijn eigen piano niet meer verdragen, is een stuk minder geworden. Ik voel me meer ontspannen, maar ben er nog zeker niet. De Tinnitus lijkt ook meer naar de achtergrond te gaan. Het is precies, wat ik nodig heb. Zo fijn..

Cliënt Y. K.  
Op 1 februari 2016 werd ik (vrouw van 61 jaar) wakker met een licht oorsuizen aan linkerkant.
Naar huisarts toe en die nam mijn klacht serieus, dus eerst oor uit spuiten (er zat veel oorsmeer in) bloedonderzoeken ook op ziekte van Lyme en onderzoek k.n.o arts en een dopplertest halsslagader ivm erfelijkheid vernauwing aders.
Uit deze onderzoeken bleek dat er geen oorzaak te vinden was voor het oorsuizen, inmiddels kwam er ook het hoofdsuizen bij en gevoeligheid voor geluiden.
Ik weet nu dat stress de oorzaak was van mijn hoofdsuizen en de  hyperacusis ofwel gevoeligheid voor geluiden, ik ben namelijk in de eerste periode in de paniek geschoten en mijn zenuwstelsel raakte aardig overbelast.
Na het zoeken naar genezing van het oorsuizen  ofwel tinnitus heb ik de volgende behandelingen gehad:
de behandelingen van een orthomanueel arts er bleken een aantal nekwervels niet goed te staan, waarschijnlijk van een val van de fiets 3 jaar daarvoor.
De behandelingen van een osteopaat, vooral tpv hoofd en hals losmaken.
Op dit moment nog steeds fysio, omdat de nekspieren vaak vastzitten en de behandelingen van de voetreflexoloog.
En op internet gevonden de T.A.T. Methode van Maria Holl en daar ben ik heel blij mee, omdat ik de oefeningen uit het boekje zelf thuis kan doen.
Op 20 maart 2016 begonnen met oefening 1 en wat was het voor mij vreemd om zo intensief met je voeten en tenen bezig te zijn, ik die altijd zo met het hoofd ofwel het denken bezig is.
Ik doe wel ruim een maand over een hoofdstuk, ik ben nu pas bij hoofdstuk 5, maar ik bemerk nu wel dat ik heel makkelijk uit mijn hoofd naar mijn tenen toe kan gaan met mijn gedachten via het verlengen van de tenen en de buikademhaling.
Ik geef mijn oorsuizen geen gehoor ofwel geen energie meer, ik voed het niet meer, ook het loskloppen van het gehele lichaam vermindert bij mij het suizen.
Gelukkig kan ik nu ook weer veel geluiden horen zonder in de paniek of angst te schieten, de radio staat weer aan na maanden van stilte in huis.
Ik bemerk iedere 2 weken dat het weer beter gaat en dat het vaak 2 dagen stil is in het hoofd en dat ik de mindere dagen beter doorkom.
Op de cd staan ook fijne oefeningen, ik beluister om de dag 1 oefening, vaak val ik daarna in slaap zo ontspannend is het voor mij.
Een half uurtje per dag zorgzaam zijn voor mezelf is nieuw maar wel heel helend voor mij.
Ik weet zeker dat over een half jaar het nog beter gaat met mij, ik heb ook baat bij de regelmatige voetenbaden met magnesiumzouten erin.
Omdat ik dicht bij de zee woon, wandel ik veel langs het strand met de voeten door het water ook dat is voor mij genezend en wat visueel ook werkt zijn de teennagels rood
lakken😄

Cliënt J.K.
Kort na de zomervakantie van 2015 merkte ik dat ik af en toe een suizend geluid waarnam en al vrij snel bleef het geluid voortdurend aanwezig. Na een bezoek aan huisarts en KNO-arts luidde de diagnose oorsuizen als gevolg van ouderdomsslechthorendheid. Ik kreeg te horen dat de aandoening niet behandelbaar is en dat ‘er mee leren leven’ de enige mogelijkheid is. Gelukkig kwam ik al snel in contact met Henriëtte Bakker en kon ik deelnemen aan de groepslessen TAT. Het is inmiddels een half jaar na de start daarvan en voor mij is het resultaat verbluffend: ik slaap weer uitstekend en overdag merk ik grotendeels de aandoening niet op. Wanneer dat wel het geval is, dan maak ik mij er niet druk om. Ik heb het doen van de oefeningen standaardonderdeel van mijn dag gemaakt. De manier waarop de lessen worden gegeven en de persoonlijke aandacht van Henriëtte heb ik als professioneel en plezierig ervaren.

 Cliënte L.B.
In februari 2015 werd ik ’s nachts wakker met veel lawaai in mijn hoofd.
Na de infuus behandelingen, accupunctuur en manuele therapie  in Duitsland was de pieptoon verdwenen maar bleef er nog een forse ruis/suis bestaan.

De tinnitus  bleef sterk op de voorgrond aanwezig  en had nog behoorlijk impact op mijn leven.
Ik wist niet hoe ik hiermee om moest gaan en het voelde alsof ik de grip verloor op mijn levenskwaliteit.

Het maakte me bang en ik zat met veel vragen. Ook kwamen verschillende klachten erbij zoals slapeloosheid, concentratiegebrek en ik voelde me constant moe.
Deze  stress had weer  negatieve invloed op de  tinnitus  en het werd steeds lastiger  het verschil te voelen tussen de stress gerelateerde tinnitus en de fysiologische problematiek .

Ik ben op zoek gegaan naar een therapie die uit gaat van het geheel van lichaam en geest.
Daarnaast was ik op zoek naar een gesprekspartner  met ervaring.  Mijn omgeving  leefde erg mee en was begripvol, maar er was niemand in mijn netwerk met veel ervaring en kennis omtrent  tinnitus.

De benadering van TAT sprak mij aan en nadat ik het wetenschappelijk onderzoek had gelezen heb ik met Henriette een afspraak gemaakt, voor individuele lessen.
Zij is met mij steeds op zoek gegaan naar welke oefeningen ik het meeste baat zou kunnen hebben. Samen namen we ze dan door en daarna ging ik verder thuis aan de slag.
Ik kon ook bij haar terecht met vragen en zij was voor mij de gesprekspartner waar ik behoefte aan had. Door dagelijks  te oefenen kreeg ik weer grip op mijn leven en werd de nachtrust weer als vanouds. De tinnitus is geleidelijk een minder dominante rol gaan spelen. De oefeningen helpen mij ook nu nog om te ontspannen, rust te vinden, aarding,  negatieve associaties te verminderen, aanvaarding, gewenning  en er ontstaat ruimte in mijn hoofd. De tinnitus wordt nu minder waargenomen en er zijn nu ook  momenten dat ik me er even niet meer van bewust  ben. Ik heb mijn levenskwaliteit weer terug en kan door de tinnitus heen weer stilte en rust  in mijn hoofd ervaren.

 JvN Oosterbeek
in maart 2016, naar aanleiding van een cursus 6x TAT: Op een nacht werd ik wakker met een piep in mijn oor die niet meer verdween. Ik raakte er erg van in paniek en kon ook de daarop volgende nachten niet slapen. Overdag had ik geen last. Na twee weken ben ik naar mijn huisarts gegaan die me druppels gaf en doorverwees naar de KNO arts. Ondertussen was ik zelf aan het googelen geslagen en vond de site van Henriëtte. De methode sprak me aan en ik heb me ingeschreven voor een cursus. Hoewel ik niet altijd consequent alle oefeningen doe, heb ik er erg veel baat bij. De KNO arts vertelde me dat er niets aan te doen is en gaf me een aantal tips. Ik heb ze niet meer uitgeprobeerd. Ik ben Henriëtte dankbaar om haar vakbekwame, rustgevende en integere manier van werken. Het is jammer dat de reguliere geneeskunde hier z’n voordeel niet mee doet. Als de handen in één worden geslagen kunnen er naar mijn mening grote stappen worden gemaakt. Eigenlijk mag je dat de tinnituspatiënt niet onthouden!

L.vd L. uit Amsterdam 
De TAT lessen met Henriette hebben  mij enorm geholpen om te leren omgaan met het oorsuizen. Alhoewel het oorsuizen nog niet geheel verdwenen is kan ik me nu goed ontspannen en ook slaap ik veel beter. TAT is iets geworden waar ik meerdere keren per dag even naar terug keer. Het is heel fijn dat je zelf aan je eigen herstel werkt.
Heel veel dank.

Uit één van de vele mailtjes die ik krijg wil ik het volgende citeren:

Beste Henriëtte,

Op 14 april j.l.was ik bij je voor een consult. De oefeningen die je me voor hebt geschreven heb ik nu 17 x gedaan, dus binnenkort misschien nieuwe oefeningen?
M.b.t. de tinnitus: er is zeker verbetering, minder luid, véél hogere toontjes die niet zo irritant zijn en sinds een week heb ik af en toe een moment dat het helemaal weg is. Als ik erg geconcentreerd ben, hoor ik het ook niet meer. En…….werkelijk spectaculair is de verbetering van het slapen!! Ik sliep al een paar jaar slecht: veel wakker ‘s nachts altijd rond 3 uur en dan lag ik vaak wakker tot het tijd was om op te staan. Heel langzaam aan is dat sinds de oefeningen verbeterd, ik heb nu al 5 dagen op rij doorgeslapen en word nu vlak voor de wekker van 7 uur wakker. Dit vind ik echt fantastisch, ik voel me daardoor overdag ook beter. Ik droomde ook nooit en nu wel. Bovendien voel ik nu veel beter dat ik ‘s avonds moe ben, waarschijnlijk door het betere contact met mijn lichaam.

Dus: veel verbetering.

hartelijke groeten,
MP. Zwolle

En zo ging het verder:

Over een paar dagen is het 2 maanden geleden dat ik bij je ben geweest voor een consult. Ik had toen al meer dan 2 maanden last van heftige tinnitus.
Eerst heb ik 20 avonden achtereen de door jou voorgeschreven oefeningen gedaan en daarna elke avond de eerste 11 oefeningen van de ‘sequens’ nu al weer 30 keer, + het rollen van een tennisbal onder de voeten.
En….het effect is fantastisch! Op een schaal van 0 – 10 is het nu nog het cijfer  1 à 2 en soms is de tinnitus helemaal weg!
Ik heb er nauwelijks meer last van en ben weer mezelf! Ik ben je zó dankbaar!
Het slapen gaat ook heel goed, bijna nooit meer wakker midden in de nacht.
D. H. België
“Na een lange zoektocht ben ik toevallig uw website tegengekomen met de uitleg over Maria Holl’s boek. Vol verwachting keek ik uit naar de levering van het boek, maar aanvankelijk leek het niets voor mij, al die oefeningen. De eerste dag heb ik enkel het voorwoord en de inleiding gelezen. De avond nadien ben ik -na lang aarzelen- dan toch maar gestart met les 1. Net voor het slapen gaan heb ik de oefeningen nog eens snel herhaald. Wat volgde was een nacht zoals ik in maanden, of misschien zelfs jaren niet meer ervaren had! Zo ontspannen kunnen slapen, zo’n lekker gevoel!”

K. M.  Arnhem
Als ik de TAT oefeningen met regelmaat doe, merk ik verschil; het fluiten en suizen is dan zachter en minder storend. Henriëtte is een hele goede coach; stimulerend en nooit oordelend als je je huiswerk eens wat minder goed hebt gedaan.

H.R. Amsterdam
Er is een egalisering van het geluid waar te nemen, meen ik. Minder uitschieters, zo lijkt het.

En een ervaring van een cliënte die twee geluiden in haar oren had is de volgende: ze had een “dieselboot” die zeer hinderlijk was en daarbij ook een piep. De “dieselboot” is ze volledig kwijt. Deze was het meest hinderlijk. Met de piep is goed te leven.